
انواع پرده پذیرایی مجلل و روش های نصب رایج آنان

فارغ از اینکه ایرانیان و شرقیان برای محرمیت در فضا اهمیت خیلی بالایی قائل بودند، فضای خصوصی و غیر خصوصی در همهی نقاط دنیا اهمیت خود را دارد. دیده نشدن محیط داخلی از فضای بیرون یکی از کاربردهای اصلی یک پرده مانند پرده پذیرایی است. در کنار چنین هدفی، کنترل نور ورودی، کاهش انتقال صدا و تزئین محیط هم از دیگر کاربردهای یک پرده هستند.
در چندین کشور و منطقه که نیمی از سال با نور روز و نیم دیگر آن با نور غروب است، پرده ها میتوانند نقش پررنگتری برای ساکنان آن منطقه بازی کنند. به این شکل که پرده های مخمل میتوانند ساکنان خانه را از نور در امان نگه دارند و به آنها اجازهی تجربهی فضای تاریکتر برای خواب یا استراحت بدهند.
از آنجایی هم که پذیرایی به عنوان یک محیط بیشتر نمایشی مدنظر است، جنبهی تزئینی پردهی پذیرایی پررنگتر میشود. بیشترین چیزی که با تزئین پذیرایی و پردهی آن در ارتباط است، همخوانی سبک پرده با کل فضاست.
تنوع ظاهری در پرده پذیرایی
پرده اکثر پذیراییها جلوهای رسمی، شکوهمند و با جزئیاتی مفصل دارند. برای چنین پذیراییای پرده ساده کرکره ای مناسب نیست. یک پرده با پارچهای طرح دار و نفیس بیشتر با این پذیرایی همخوانی دارد. پرده های پذیرایی چندلایه، با جزئیات طرح روی پارچه و نصب شده در ارتفاعات مختلف میتواند نمونهای از پرده های پذیرایی تجملاتی محسوب شود. حتی جزئیات چوب پردهی پرده پذیرایی یا گیرهی آویز پرده هم قطعاً میتوانند مکمل ظاهر پردهی پذیرایی باشند.
اما در عین حال همهی منازل دارای پذیرایی شکوهمند و رسمی و لوکسی نیستند. خیلی از افراد دوست دارند پذیرایی خود را طور دیگری مورد توجه قرار بدهند و از جزئیاتی دیگر به جز پرده کمک بگیرند. یا اینکه حتی دوست دارند فضای پذیرایی را هم ساده نگه دارند. در چنین فضایی استفاده از پردهی ساده و بدون طرح، بدون درگیری با تجملات قطعاً بیشتر جواب میدهد و هویت فضای پذیرایی را بیشتر حفظ میکند.
انواع روش نصب پرده پذیرایی
فارغ از شکل ظاهری پرده ها، نحوهی باز و بسته شدن و نصب آنها هم میتواند رسمی یا غیر رسمی و ساده محسوب شود. به این معنا که سازهی خود پرده به اندازهی طرح آن در دکوراسیون پذیرایی نقش دارد. بعضی از انواع پردهها کاربردیتر و بعضی تزئینی هستند و برای فضاهایی استفاده میشوند که نیازی ندارند روزی دو بار باز و بسته شوند. در ادامه مروری خواهیم داشت بر تنوع شکل ظاهری به دلیل نصب پردهی پذیرایی:
-
پرده پیلی دار پذیرایی
پیلی به معنای تاخوردگی است و پرده ی پلی دار یا پلیسه از همین لغت میآید. در این نوع پرده که کاملاً برای پذیرایی رایج است، عرض پارچهی پرده بیش از عرض پنجره گرفته میشود و به همین دلیل پرده چین میخورد. پردهی پیلی دار خود میتواند به دو شکل روی چوب پرده قرار بگیرد:
- پرده پیلی دار ریلی، که شکل مرسوم قدیمی است و به وسیلهی گیرههای پرده روی ریل سوار میشود.
- پرده پیلی دار منگنهای؛ در این نوع پرده، بالای پرده به شکل دایرهای با قطر بیشتر از چوب پرده سوراخ میشود و منگنهای فلزی در دو طرف پارچه قرار میگیرد. به این ترتیب دیگر نیازی به استفاده از گیرهی پرده روی ریل نیست و خود پرده به واسطهی منگنههای فلزی روی چوب پرده حرکت میکند.
-
پرده رومن
پرده رومن میتواند یکی از گزینههای عالی برای همان پذیراییهایی باشد که بیشتر به سادگی و کاربرد محیط اهمیت میدهند و تجملاتی و نمایشی نیستند. پردههای رومن (Roman curtain) معمولاً با شکل و طرح سادهتری نسبت به پردههای پذیرایی دیگر ساخته میشوند. این نوع پردهها خود چند نوع مختلف باز و بسته شدن دارند اما خصوصیت اصلی این نوع پردهی پذیرایی این است که رو به بالا جمع میشوند. جمع شدن رو به بالا و چین خوردگی رو به بالا تاخوردگیهای مختلفی به پرده میدهد. آنها میتوانند در جای به خصوصی از طول مسیر تا شوند و چین خوردگی را در خود طول پرده ایجاد کنند.
از دیگر خصوصیات دیگر پرده ی رومن پذیرایی علاوه بر سادگی و کاربرد، این است که افراد میتوانند جهت و مقدار تابش نور را به وسیلهی قرار دادن پرده در یک ارتفاع به خصوص تعیین کنند؛ چون پرده روی محور عمودی حرکت میکند.
-
رانر در پرده پذیرایی
رانرها که پارچهای باریک و طویل هستند از اجزای تزئینی میز و پرده به حساب میآیند. کاربرد آنها در پردههای تجملاتی پذیرایی به این شکل است که به صورت ثابت و صرفاً تزئینی روی بخشی از پرده قرار میگیرند. این رانر میتواند مانند یک تابلوی نفیستر در بین زمینهای هماهنگ اما سادهتر باشد.
-
پرده والان دار
والان یا شالهای چین خوردهی روی پرده ی پذیرایی از موارد تزئینی کاملاً محبوب شمرده میشوند. والان های پرده تقریباً یک حد وسط از تجملات و ساده گرایی را برای افراد مهیا میکنند چون میتوانند در شکلها، تعداد و اندازههای مختلفی استفاده شوند. این شال های چین خورده روی قسمت چوب پرده قرار میگیرند و در واقع دور آن میپیچند و آن را تزئین میکنند. اما تعداد چینهای کم، تعداد پیچشهای کم، شکل پارچهی ساده و بدون آویز و محل قرارگیری آن در طرفین، میتواند نحوهی سادهتری از استفادهی آنها در پردهی پذیرایی باشد.
-
نقش کنترل برقی در پرده پذیرایی
علاوه بر اینکه پرده پذیرایی بخش مهمی از دکوراسیون فضای پذیرایی را به عهده دارد، به هر حال کاربرد و استفادهای هم دارد و مجبور است روزی دوبار باز و بسته شود. در خیلی از پذیراییها به دلیل کمبود جا، یا حتی چینشی خاص یا سنگینی وسایل، امکان رفت و آمد بین وسایل نیست و نمیشود پرده را در امتداد محور خود باز و بسته کرد. به همین دلیل شاید افراد نتوانند پرده را در محور مناسبی باز و بسته کنند و کم کم ریل پرده و گیرههای آن خراب شده و روی هم غلتیده نشوند. برای حل این مشکل و همچنین آسانی کار، علی الخصوص در پرده روز و شب با وجود تنگی فضا یا سختی عبور و مرور از بین وسایل سنگین و حجیم در پذیرایی، میشود از ریموتها کمک گرفت. به این شکل که یک کنترل برقی از فاصلهای دورتر پرده را باز و بسته کند.