پارکت چوبی
انواع پارکت های موجود در بازار کدامند؟

پارکت از اجزای اصلی دکوراسیون یک فضا محسوب می‌­شود و هر اندازه هم که به وسیله­‌ی فرش یا فرنیچر پوشانده شود باز هم مشخص و واضح است. بنابراین انتخاب آگاهانه­‌ی آن می­‌تواند در جهت بهبود ظاهر فضا و رسیدن به کاربرد هدف عمل کند.

پارکت­ ها به دو نوع کلی پارکت چوبی و پارکت لمینت تقسیم می­‌شوند. پارکت چوبی از جنس چوب طبیعی است و در مقابل، پارکت لمینت از فرآورده­‌های چوبی ساخته می­‌شود.

پارکت چوبی چیست؟

پارکت­ های چوبی از پنل­‌های چوبی با اندازه­‌ای ثابت و کوچک تشکیل می­‌شود که بدون فاصله و مماس با هم کل کف یک فضا را می­‌پوشانند. برای ساختن پارکت­ های چوبی از انواع مختلف چوب مانند افرا، بامبو، بلوط، افرا، راش، گردو و گیلاس و چوب درختان دیگر استفاده می­‌شود. در نتیجه خود چوب طبیعی در پارکت چوبی می­‌تواند رنگ­‌های مختلفی از طیف قهوه­‌ای تا کرم و قرمز به خود بگیرد.

خود پارکت چوبی هم به دو دسته تقسیم می­‌شود:

  1. پارکت چوبی سالید یا solid: این نوع از پارکت‌ها تماماً از چوب خالص طبیعی اما ترمو یا حرارت­ دیده ساخته می­‌شوند و همین دلیل از کیفیت بالاتری در محیط برخوردار هستند.

با وجود اینکه پارکت­‌های تماماً چوب از چوب ترمو ساخته شده­‌اند، باز هم برای مناطق خاص و مرطوب آنچنان مناسب نیستند و می­‌توانند در معرض هوا و آب و رطوبت اندکی فرسوده شوند. به علاوه که رسیدگی، لاک زدن و جلا دادن آنها با مواد پارافینی برای حفظ درخشش و کیفیت آنها در طول زمان لازم است.

  1. پارکت چوبی چندلایه یا (Enginered): پارکت چندلایه یا مهندسی شده از لایه­‌های متعددی ساخته شده و بنابراین چوب­‌هایی با کیفیت پایین را در خود جای می­‌دهد. به همین علت قیمت پایین­‌تری دارند. این محصول ترکیبی از یک لایه چوب با کیفیت معمولی و متوسط مانند صنوبر برای پایین­‌ترین لایه، یک لایه­‌ی چوب نرم برای لایه­‌ی میانی و یک لایه چوب ترمو برای لایه­‌ی رویی ساخته می­‌شود. لایه­‌ی چوب ترمو لایه­‌ای است که نمای بیرونی پارکت را نشان می­‌دهد و با فضا در ارتباط است.

پنل­ های کوچک پارکت­‌های چوبی صرفا به شکل مستطیل­‌های یک شکل و اندازه البته با بافت­‌هایی متفاوت هستند که به وسیله­‌ی چسب کفپوش روی کف چسبانده می­‌شوند. به همین دلیل هم هست که بعد از چند سال شاهد درآمدن آنها از جای خود هستیم.

پارکت لمینت چیست؟

پارکت لمینت ظاهری کاملاً شبیه به چوب دارد اما از چوب طبیعی ساخته نشده است. مانند باقی فرآورده­‌های چوبی، این پارکت لمینت هم از ضایعات چوب و مواد ترکیبی ساخته می­‌شود.

برای ساخت لمینت از ام دی اف MDF یا اچ دی اف HDF استفاده می­‌شود. این فرآورده­‌های چوبی به ترتیب تخته خورده چوب با تراکم متوسط و بالا هستند. خود MDF و HDF تخته­‌های چندلایه­‌ی چوب هستند که از الیاف چوبی به همراه رزین ساخته شده­‌اند و یک بافت همگن و مقاوم را تشکیل داده‌اند و بنا بر مقاومت تراکم‌شان برای کارهای مختلفی مصرف دارند.

لایه­ های پارکت لیمنت به این صورت است:

  • لایه­‌ی زیرین یا پشتیبان، که برای نگهداری از خم نشدن پنل­ های پارکت لمینت حضور دارد.
  • لایه‌­ی هسته­‌ای یا مرکزی؛ همانطور که گفته شد از الیاف چوبی و رزین با تراکم متغیر ساخته می‌­شود.
  • لایه­‌ی بعدی که لایه­‌ی تصویر نام دارد، تصویری دیجیتالی از بافت چوب طبیعی است.
  • لایه­‌ی بیرونی، که بالایی ترین لایه است وظیفه­‌ی حفاظت از لمینت در برابر خط و خش را به عهده دارد. همچنین که ظاهر براق و حتی‌های گلاس، مات یا برجسته­‌ی پارکت لمینت از این لایه برمی­آید.

در نتیجه پارکت لمینت در اصل از فیبرهای چوبی متراکم، با تصویر شبیه­ سازی شده­‌ای از بافت چوب تشکیل می­‌شود تا یک پنل صاف و یکدست را بسازد که بیننده قادر به تشخیص لایه­‌های پشت هم نباشد و فقط سطح بیرونی را به عنوان یک واحد یکپارچه ببیند.

 

انواع پارکت

 

نصب پارکت لمینت چگونه است و چه ویژگی­ هایی دارد؟

برای نصب پارکت لمینت غالبا به چسب هم احتیاجی نیست. کناره­‌های پارکت­ های لمینت صاف نیستند و شیارهای به شکل برآمدگی و فرورفتگی در قطر خود دارند. این  شیارها باعث می­‌شود که پنل­ های لمینت به صورت نرینگی و مادگی در هم چفت شوند. در واقع هر کدام از پنل­ های به صورت کشویی در جای خود قرار می­گیرد، محکم می­‌شود و تمام منافذ باز میان پنل­ ها را می­‌پوشاند. به همین دلیل یک سطح یکپارچه به وجود می­آید و امکان ندارد یکی از پنل­ ها از جای خود درآید و آرایش کف را خراب کند. همچنین که استفاده نکردن از چسب به نفع کف است و آن را خراب نمی­‌کند. در هر زمان هم امکان درآوردن لمینت­ ها و عوض کردن آنها و حتی استفاده از متریالی دیگر وجود دارد؛ چرا که کف وابسته به لمینت تغییر نکرده و همچنان سالم است.

علاوه بر این، پنل­ های پارکت لمینت اندازه­‌ای چندبرابر پنل­ های پارکت چوبی دارند و همین مسئله سرعت و سهولت نصب آنها را بالا می­‌برد. پنل­‌های این نوع پارکت می­‌توانند در اندازه­‌های مختلف کوچک، متوسط و بزرگ تولید شوند اما همچنان بزرگتر از پنل­ های پارکت چوبی هستند.

نکته­‌ی دیگر در رابطه با این نوع پارکت­ ها این است که زیر پارکت­ های لمینت امکان گذاشتن فوم­ وجود دارد و همین قضیه می­‌تواند تا حدی عایق صدا و حرارت محیط باشد.

همخوانی پارکت لمینت با نیازهای انسان امروزی به عنوان گزینه­‌ی جایگزین مناسب

پارکت­‌های لمینت از همان ابتدای ساخت، جایگزین مناسبی برای چوب طبیعی گران قیمت شدند در حالی که تنوع ظاهری بیشتری را در اختیار مصرف کنندگان قرار می­‌دادند. البته که همچنان بافت و روح چوب طبیعی بر هر متریال دیگری ارجح است اما قیمت پایین این متریال جایگزین، دسترسی به پارکت­‌ها را برای خیلی از افراد مهیا کرده است.

در ظاهر پارکت­‌های لمینت تمرکز بر بافت چوبی و طبیعی آن است، در نتیجه فقط بافت و گره­‌های داخل آن تغییر می­‌کنند. اما تنوع اصلی پارکت­ های لمینت به رنگ آنها بازمی­‌گردد. پارکت های لمینت تیره و روشن مانند سفید و نخودی و کرم تا رنگ­‌های قهوه­‌ای سوخته و مشکی براحتی در بازار در دسترس هستند.